4 Μαΐου 2015

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Η ασάφεια σχετικά με την διπλή εξεταστική του Ιουνίου 2015-Τι πρέπει να γνωρίζετε όλοι οι φοιτητές

Print Friendly and PDF


Ζούμε στην χώρα των συνεχών ανατροπών και της παραπληροφόρησης.Με λίγα λόγια, τίποτα
δεν είναι σίγουρο, είτε αυτό λέγεται είδηση, είτε αυτό λέγεται νόμος.Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, αφορμή στάθηκε ένα άρθρο του neolaia.gr το οποίο αναρτήθηκε πριν λίγες μόλις ώρες,και μίλησε για τα σκαμπανεβάσματα της "διπλής εξεταστικής" την ίδια στιγμή που όλοι μας ξέραμε ότι η "διπλή εξεταστική καλά βαδίζει.Στο παρακάτω κείμενο θα δείτε την ασάφεια που έχει δημιουργηθεί γύρω από το ζήτημα της "διπλής εξεταστικής", τα όσα θα έπρεπε να ισχύουν και τα όσα ισχύουν την σήμερον ημέρα.Διαβάστε προσεχτικά το άρθρο και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

 Άρθρο neolaia.gr: 
 Ένα εξαιρετικής σημασίας ζήτημα έχει προκύψει για τους φοιτητές και την εξεταστική εαρινού εξαμήνου που ξεκινά σε λίγες εβδομάδες.Όπως φαίνεται αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει πρόθεση για διπλή εξεταστική, δηλαδή να μπορέσουν οι φοιτητές να εξεταστούν σε μαθήματα χειμερινού.

Τι προηγήθηκε πριν λίγους μήνες:
Στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, στην Αθήνα, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος δηλώνει: «Τη δυνατότητα στους φοιτητές των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ να εξεταστούν στην εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου και Ιουνίου 2015 σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν από προηγούμενα εξάμηνα, ανεξάρτητα εάν αυτά διδάσκονται σε χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο, δίνει τροπολογία που θα κατατεθεί προς ψήφιση, στη Βουλή, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.»
Η τροπολογία κατατίθεται προς ψήφιση και ψηφίζεται στη Βουλή την Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου.

Η ισχύουσα κατάσταση όπως την περιγράφει η κινητοποίηση των φοιτητών: 

1) Το πνεύμα και η πρόθεση του νομοθέτη στη συγκεκριμένη τροπολογία, απόλυτα διασαφηνισμένο από τις δηλώσεις του τότε υπουργού Α. Λοβέρδου, είναι η πραγματοποίηση των λεγόμενων διπλών ή εμβόλιμων εξεταστικών και στις δύο κανονικές εξεταστικές περιόδους (Φεβρουαρίου και Ιουνίου 2015). Μπορεί η διατύπωση της τροπολογίας να μην είναι τόσο συγκεκριμένη, όπως σε προηγούμενες διατυπώσεις του 2014 αλλά είναι σαφής ως προς την λογική της συνέχεια. Η γνωμοδότηση της νομικής επιτροπής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έρχεται να επιβεβαιώσει – και από τη νομική σκοπιά του ζητήματος – ότι η τροπολογία προβλέπει εμβόλιμη εξεταστική περίοδο τον Ιούνιο του 2015. Εν ολίγοις, αυτή τη στιγμή, η τροπολογία είναι ψηφισμένος νόμος του κράτους σε ισχύ.

2) Οι γραμματείες σε διάφορες σχολές και τμήματα της χώρας ανεπίσημα αναφέρουν ότι δεν προβλέπεται εμβόλιμη εξεταστική από την τροπολογία και προχωρούν λες και δεν συμβαίνει τίποτα στην κατάρτιση προγράμματος μόνο για τα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου. Επίσημη τοποθέτηση από το υπουργείο δεν υπάρχει ακόμη, ενώ ανεπίσημα το τμήμα των φοιτητικών θεμάτων στο Υπουργείο Παιδείας (τηλ. 2103443469), δήλωσε ξεκάθαρα ότι η τροπολογία δεν ισχύει για τον Ιούνιο, ήταν μόνο για τον Φεβρουάριο και για να γίνει εμβόλιμη εξεταστική πρέπει να κατατεθεί εκ νέου τροπολογία. Καθώς φαίνεται ερμηνεύουν την τροπολογία, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να πάρουν απόφαση για την κατάργηση της που θα επέφερε πολιτικό κόστος, λέγοντας απλά ότι δεν ισχύει ούτως ή άλλως. Κάτι όπου τα γεγονότα αλλά και η ερμηνεία του Α.Π.Θ. διαψεύδουν.

3) Διακινείται και ανακυκλώνεται η άποψη ότι ο λόγος ύπαρξης τέτοιων εξεταστικών τα τελευταία χρόνια ήταν η διαγραφή των αιώνιων φοιτητών. Έτσι, με τη κατάργηση όμως της διαγραφής τους, που προωθεί η νέα κυβέρνηση, παύει να υπάρχει λόγος ύπαρξης των εμβόλιμων εξεταστικών. Η λογική πίσω απ” αυτή την άποψη είναι εύλογη. Επίσης, ότι οι συνεχόμενες εξεταστικές μεταβάλλουν το πανεπιστήμιο σε εξεταστικό κέντρο.

Όμως, ας σταθούμε αρχικά στο ότι η φετινή τροπολογία σε αντίθεση με παλαιότερες δίνει το δικαίωμα στην εμβόλιμη εξεταστική σ” όλους τους φοιτητές και όχι μόνο στους επί πτυχίω. Στα τέλη Δεκεμβρίου, λοιπόν, ψηφίστηκε μια τροπολογία που σύμφωνα με τον τότε Υπουργό, κάτι που όλα τα Μ.Μ.Ε μετέδωσαν και μπορεί κανείς να δει σε δημοσιεύματα της εποχής, θα υπάρξουν εμβόλιμες εξεταστικές σε κάθε εξεταστική του ακαδημαικού έτους 2014-15. Δηλαδή, ο κάθε φοιτητής -και όχι μόνο ο αιώνιος- έκανε το σχεδιασμό του με βάση ένα ψηφισμένο νόμο του κράτους και τη βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να αλλάξει. Με αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να έχουν προγραμματίσει μεταπτυχιακά ή δουλείες την επόμενη χρονιά που κινδυνεύουν να χαθούν. Το ζήτημα εδώ δεν είναι να εξεταστεί κατά πόσο είναι ορθή η πρακτική των επαναλαμβανόμενων εξεταστικών ή αν λόγω της κατάργησης της διαγραφής των αιωνίων φοιτητών, είναι εύλογο να μην υπάρχουν εμβόλιμες. Το ζήτημα είναι ότι το κράτος οφείλει να έχει συνέχεια και πόσο μάλλον όταν υπάρχει ψηφισμένη νομοθετική πρόβλεψη και με παρερμηνείες ή αρνήσεις των αρμοδίων δεν εφαρμόζεται.
Το να μη γίνει εμβόλιμη εξεταστική είναι αντίστοιχο με το να εφαρμόζονταν οι αλλαγές που σχεδιάζει η νέα κυβέρνηση στις Πανελλήνιες φέτος και μάλιστα ένα μήνα πριν από αυτές. Αυτό που θα ήταν αδιανόητο να συμβεί με τις πανελλήνιες, είναι αντίστοιχο με αυτό που μεθοδεύεται να συμβεί με την εμβόλιμη του Ιουνίου. Νομίζω εντάσσεται στην κοινή λογική ότι κάθε απόφαση που επιφέρει αλλαγές σ” ένα προγραμματισμένο κομμάτι πρέπει να εφαρμόζεται την αμέσως επόμενη περίοδο.


Next Post Previous Post Home

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls