21 Ιανουαρίου 2016

Οδηγός εκπόνησης της πτυχιακής εργασίας | Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Print Friendly and PDF




TEI ΠΕΙΡΑΙΑ
ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ



  


ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ








  

Αθήνα, Σεπτέμβριος 2013
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
2. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΛΗΨΗΣ  ΥΠΟΒΟΛΗΣ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
3. ΣΤΑΔΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
4. ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
          4.1  Πρόλογος
          4.2  Εισαγωγή
          4.3  Κεφάλαια της Εργασίας
                    4.3.1. Τυπική παρουσίαση της διάρθρωσης ενός κεφαλαίου
           4.4   Συμπεράσματα
           4.5   Βιβλιογραφία
           4.6   Παραρτήματα
5.  ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΕΡΓΑ (ΒΙΒΛΙΑ, ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΕΠ. ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΚΤΛ)
           5.1  Υποσέλιδη Σημείωση
           5.2  Μέσα στο Κείμενο
           5.3  Σύντομη Ανάλυση της Βασικής Ιδέας ενός Συγγραφέα
6.    ΣΧΗΜΑΤΑ, ΠΙΝΑΚΕΣ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΤΛ.
7.    ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ




1.   ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ο παρών Οδηγός Εκπόνησης της Πτυχιακής Εργασίας σε προπτυχιακό επίπεδο έχει βασικό στόχο αφενός την υποβοήθηση των τελειοφοίτων φοιτητών του Τμήματος Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής του ΤΕΙ Πειραιά προκειμένου να ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους να εκπονήσουν την Πτυχιακή τους Εργασία και αφετέρου στην αποσαφήνιση της διαδικασίας ανάληψης εκπόνησης και υποστήριξης των εργασιών αυτών. Επίσης στοχεύει στην ομογενοποίηση των εκπονούμενων εργασιών προς ένα αποδεκτό επιστημονικό πρότυπο, όπως και της βαθμολόγησης αυτών.
Η εμπειρία των τελευταίων χρόνων έχει αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα στον συγκεκριμένο τομέα, πρόβλημα το οποίο επιτείνεται από την μη ύπαρξη στο πρόγραμμμα σπουδών του Τμήματος του μαθήματος «Μεθοδολογία Κοινωνικής Έρευνας», στο πλαίσιο του οποίου θα δινόταν όλη η απαραίτητη πληροφόρηση στους φοιτητές.
Απόρροια της έλλειψης αυτής είναι η ύπαρξη διαφορετικών προσεγγίσεων στο θέμα, ανάλογα με τις απόψεις του επιβλέποντος την εργασία, γεγονός το οποίο έχει οδηγήσει σε σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των Πτυχικών Εργασιών, διαφοροποιήσεις που εστιάζονται και σε θέματα πέραν της μορφής που αυτές λαμβάνουν.
Για την εκπόνηση του παρόντος Οδηγού ελήφθησαν υπόψη παρόμοιοι Οδηγοί που έχουν υιοθετηθεί και ισχύουν σε άλλα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς και η συσσωρευθείσα εμπειρία στο ΤΕΙ Πειραιά.

2. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΛΗΨΗΣ  ΥΠΟΒΟΛΗΣ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
      2.1 Η Πτυχιακή Εργασία είναι συνήθως ατομική. Στην περίπτωση αυτή ο γενικός σχεδιασμός της, η εκπόνησή της και η παρουσίασή της αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του φοιτητή συντάκτη της.
Η Πτυχιακή Εργασία, όμως, μπορεί και να είναι ομαδική. Στην περίπτωση ομαδικής εκπόνησης Πτυχιακής Εργασίας, η ομάδα ενδείκνυται να μήν ξεπερνά τα δύο άτομα, ενώ είναι απαραίτητο να προκύπτει με σαφήνεια ποιός εκ των δύο έκανε τί. Αυτό πρέπει να προσδιορίζεται ρητώς στην εισαγωγή και μετά από την σύντομη περιγραφή των κεφαλαίων (βλ. Σχετικό κεφάλαιο του παρόντος).
Επειδή η εμπειρία έχει αναδείξει ότι η συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων οδηγεί, πολλές φορές, σε αδιέξοδα και προκειμένου να αποφευχθούν αυτά, στην περίπτωση ομαδικής εκπόνησης της Πτυχιακής Εργασίας, ενδείκνυται να συμφωνήσουν οι φοιτητές-συντάκτες αυτής με τον επιβλέποντα Καθηγητή,  κατ’ αρχήν στον Πίνακα Περιεχομένων της εργασίας και στο μέρος αυτής που θα αναλάβει να εκπονήσει καθένας εκ των φοιτητών.
Η ατομική Πτυχιακή Εργασία ενδείκνυται να είναι μεγέθους τουλάχιστον 30 σελίδων ή 10.000 λέξεων, περιλαμβανομένων των σελίδων που καλύπτουν η Βιβλιογραφία και τα Παραρτήματα. Κατά αναλογία ορίζεται το αντίστοιχο μέγεθος σε περίπτωση ομαδικής Πτυχιακής Εργασίας. Είναι στην διακριτική ευχέρεια του επιβλέποντα να διαμορφώσει επιπλέον κριτήρια για την έκταση της εργασίας, αναλόγως και του θέματος αυτής.
   2.2  Οι Πτυχιακές Εργασίες αναλαμβάνονται μία φορά το εξάμηνο, δηλαδή μέχρι τέλος Οκτωβρίου προκειμένου για το χειμερινό και μέχρι 15 Μαρτίου προκειμένου για το εαρινό εξάμηνο.
Το θέμα της Πτυχιακής Εργασίας επιλέγεται σε συνεργασία με τον επιβλέποντα Καθηγητή, ο οποίος είτε το προτείνει ο ίδιος στον/ους φοιτητή/ές, είτε αποδέχεται σχετική πρόταση των τελευταίων. Κάθε μέλος Ε.Π  αναλαμβάνει κατ’ ελάχιστο όριο 10 και κατ’ ανώτατο όριο 15 Πτυχιακές Εργασίες το εξάμηνο. Οι Επιστημονικοί και Εργαστηριακοί Συνεργάτες οφείλουν να αναλαμβάνουν Πτυχιακές Εργασίες ανάλογα με τις ώρες διδασκαλίας ανά εβδομάδα που προβλέπονται στη Σύμβαση τους με το ΤΕΙ Πειραιά.
    2.3  Η ανάληψη των Πτυχιακών Εργασιών λαμβάνει χώρα με την κατάθεση λίστας στην Γραμματεία του Τμήματος εκ μέρους κάθε μέλους ΕΠ ή Συνεργάτη, εντός των παραπάνω αναφερομένων ημερομηνιών, στην οποία αναφέρονται τα θέματα των εργασιών και τα ονόματα των φοιτητών τους οποίους έχει αναλάβει. Οι εν λόγω λίστες τίθενται υπόψη του αντίστοιχου υπεύθυνου Τομέα και του/της Προέδρου του Τμήματος.
    2.4   Η διοίκηση του Τμήματος αμέσως μετά την παρέλευση των ανωτέρω ημερομηνιών ελέγχει την τήρηση του ανωτέρω ορίου Πτυχιακών Εργασιών ανά μέλος Ε.Π και λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα στην περίπτωση που αυτό δεν τηρείται.
      2.5  Οι αναληφθείσες εντός των παραπάνω ημερομηνιών Πτυχιακές Εργασίες  ολοκληρώνονται και παρουσιάζονται εντός του Φεβρουαρίου (προκειμένου για τις Πτυχιακές που αναλήφθηκαν μέχρι 31/10 του ιδίου ακαδημαϊκού έτους) και εντός του Ιουνίου (προκειμένου για εκείνες που ανελήφθησαν μέχρι την 15/3 του ιδίου ακαδημαϊκού έτους).
      2.6  Η παρουσίαση λαμβάνει χώρα σε ημερομηνία και ώρα που συμφωνείται μεταξύ του μέλους Ε.Π που διήυθυνε την Πτυχιακή και του/των φοιτητών που την εξεπόνησαν. Η παρουσίαση/εξέταση της πτυχιακής εργασίας γίνεται ενώπιον τριμελούς επιτροπής αποτελούμενης από μέλη ΕΠ ή και Συνεργάτες του Τμήματος. Την τριμελή επιτροπή ορίζει ο Πρόεδρος του Τμήματος κατόπιν εισήγησης του επιβλέποντος καθηγητή. Μετά την παρουσίαση συμπληρώνεται από τον επιβλέποντα και κατατίθεται στην Γραμματεία το πρακτικό αξιολόγησης πτυχιακής εργασίας, το οποίο υπογράφεται και από τους τρεις εξεταστές και στο οποίο αναγράφεται ο βαθμός κάθε φοιτητή.
      2.7   Εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε Πτυχιακή Εργασία εντός του εξαμήνου κατά την διάρκεια του οποίου ανελήφθη, τότε, και εφόσον συμφωνεί ο επιβλέπων Καθηγητής, η Πτυχιακή ολοκληρώνεται και παρουσιάζεται υποχρεωτικά εντός του επομένου εξαμήνου. Στην περίπτωση αυτή, όμως, η συγκεκριμένη ή οι συγκεκριμένες Πτυχιακές Εργασίες είναι εκτός του ορίου των 15 Πτυχιακών Εργασιών/μέλος Ε.Π
      2.8  Για την κατάθεση προς παρουσίαση της Πτυχιακής Εργασίας ο/η φοιτητής/τρια μεριμνά για την προσκόμιση στον επιβλέποντα τριών αντιτύπων της Πτυχιακής και ενός CD (δύο  CD αν είναι δύο οι φοιτητές που εξεπόνησαν την εργασία). Τόσο επί του εξωφύλλου των αντιτύπων, όσο και επί των CD αναγράφονται:
·         Τα ονόματα του/των φοιτητή/ών που εξεπόνησαν την Πτυχιακή
·         Ο τίτλος αυτής
·        Το όνομα του επιβλέποντος Καθηγητή

3. ΣΤΑΔΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
     3.1 Προσδιορισμός της ευρύτερης θεματικής περιοχής του αντικειμένου της Πτυχιακής Εργασίας (μετά από συνεργασία με τον επιβλέποντα Καθηγητή)
     3.2  Αναζήτηση, καταγραφή και έλεγχος της σχετικής με την ευρύτερη θεματική περιοχή του αντικειμένου της Πτυχιακής βιβλιογραφίας
     3.3    Επιλογή του κυρίου στόχου (ερευνητικού ερωτήματος) της Πτυχιακής Εργασίας. Αμέσως μετά την επιλογή του ερευνητικού ερωτήματος διατυπώνεται και ο τίτλος της Πτυχιακής.
     3.4     Πριν την εκπόνηση της εργασίας και κατόπιν του ορισμού του θέματος, οι φοιτητές συντάσσουν ενδεικτικό περίγραμμα (δομή) της εργασίας, Το περίγραμμα τίθεται υπόψη του επιβλέποντος και θα πρέπει να εγκριθεί από αυτόν προκειμένου στη συνέχεια οι φοιτητής να αρχίσουν να συγγράφουν την εργασία. Σε αυτό το στάδιο γίνεται η διατύπωση της μεθοδολογίας με την οποία θα γίνει η προσέγγιση του κεντρικού στόχου της Πτυχιακής Εργασίας, και ο προσδιορισμός των κεφαλαίων και των επί μέρους σημείων που θα αναπτυχθούν.
     3.5   Ανάπτυξη σε βάθος των σημείων αυτών. Συγγραφή της εργασίας

4. ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
        4.1  Πρόλογος (ή Περίληψη)
                 Η Πτυχιακή Εργασία ξεκινά πάντα με τον Πρόλογο (ή την Περίληψη) ο οποίος έχει ως στόχο να δώσει μια πρώτη προσέγγιση στην στόχευση της εργασίας. Από άποψη μεγέθους ο Πρόλογος δεν πρέπει να ξεπερνά την μία σελίδα.
         4.2   Εισαγωγή
                Ακολουθεί η Εσαγωγή. Σ’αυτήν εκτίθεται με σαφήνεια ο στόχος της Πτυχιακής Εργασίας, εξηγείται το γιατί επελέγη ο στόχος αυτός και, στην συνέχεια, περιγράφεται εν συντομία το περιεχόμενο του κάθε κεφαλαίου (π.χ στο κεφάλαιο 1 περιγράφονται οι απόψεις........κτλ)
        4.3  Κεφάλαια της Εργασίας
·         Κάθε κεφάλαιο αρχίζει με μικρή εισαγωγή που περιγράφει τον στόχο του κεφαλαίου
·         Ακολούθως εντοπίζονται τα σημεία επί των οποίων θα αναπτυχθεί το κεφάλαιο
·         Κάθε σημείο θα αναπτυχθεί σε μία ή περισσότερες παραγράφους
·         Κάθε παράγραφος θα αρχίσει με περιγραφή του σκοπού της παραγράφου. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος διαβάσει γρήγορα τις πρώτες γραμμές κάθε παραγράφου θα είναι σε θέση να έχει μια πρώτη, γρήγορη αλλά πλήρη, εικόνα του κεφαλαίου
·         Το μέγεθος των γραμμάτων στις παραγράφους της εργασίας πρέπει να είναι 12. Το διάστιχο 1,5 ή 2. Αποδεκτές γραμματοσειρές Arial, Times New Roman ή Calibri.
                     4.3.1 Τυπική παρουσίαση της διάρθρωσης ενός κεφαλαίου
Ένα κεφάλαιο, π.χ το πρώτο κεφάλαιο μιάς φανταστικής Πτυχιακής Εργασίας, του οποίου ο τίτλος είναι: «Ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης» ενδείκνυται να έχει την ακόλουθη διάρθρωση:
1. ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ   ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Κεφαλαία, bold, 14
1.1. Περιγραφή της Περιοχής Μελέτης
Μικρά, bold, 14, κεφαλαίο το πρώτο γράμμα κάθε λέξης (εκτός συνδέσμων, προθέσεων κλπ.)
1.1.1. Η βιομηχανική υποδομή της περιοχής μελέτης
Μικρά, bold, 12 (όσο και το κείμενο), κεφαλαίο γράμμα το πρώτο της πρότασης

Όταν θέλουμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω κατηγοριοποίηση ποτέ δεν χρησιμοποιούμε αρίθμιση με περισσότερα των τριών ψηφία. Δηλαδή:

1.1.1.1. Βιομηχανικές Περιοχές
Δεν βάζο υμ ε αρίθμιση με 4 ψηφία

Αντί αυτού γράφουμε απλώς:
Βιομηχανικές Περιοχές

Επίσης ποτέ δεν αριθμούμε   μέσα στο κείμενο. Δηλαδή αντί του :
Οι κοινωνικά προνομιούχες ομάδες (elite) του πληθυσμού, ο οποίος βρίσκεται στο κά θε αστικό κέντρο διατηρούν τη θέση αυτή εξουσίας με διάφορα μέσα όπως:
1.      Τη συγκέντρωση των πόρων στο κέντρο. 
2.      Τη διατ ήρηση ενός μεγαλύτερου ρυθμού αποδοχής  “καινοτομιών”.
3.      Τη δημιουργία ενός κλίματος αλλαγής.

γράφουμε:
Οι κοινωνικά προνομιούχες ομάδες (elite) του πληθυσμού, ο οποίος βρίσκεται στο κάθε αστικό κέντρο διατηρούν τη θέση αυτή εξουσίας με διάφορα μέσα όπως:
§  Τη συγκέντρωση των πόρων στο κέντρο. 
§  Τη διατήρηση ενός μεγαλύτερου ρυθμού αποδοχής  “καινοτομιών”.
§  Τη δημιουργία ενός κλίματος αλλαγής.

       4.4  Συμπεράσματα
Μετά το πέρας της εργασίας γράφονται τα συμπεράσματα στα οποία αυτή καταλήγει, τα οποία μπορεί να είναι δύο ειδών:
·         Συμπεράσματα που εξηγούνται από την Πτυχιακή Εργασία
·         Προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη του θέματος που εξετάσθηκε.


            4.5   Βιβλιογραφία
           Η Πτυχιακή Εργασία κλείνει με την καταγραφή της χρησιμοποιηθείσας βιβλιογραφίας (βιβλίων, περιοδικών κτλ), δηλαδή καταχωρείται ο κατάλογος των χρησιμοποιηθεισών βιβλιογραφικών πηγών. Προσοχή: Στον κατάλογο αυτόν αναφέρονται μόνον οι βιβλιογραφικές πηγές που χρησιμοποιήθηκαν κατά την εκπόνηση της εργασίας. Αυτό γίνεται προκειμένου ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης να μπορεί να ανατρέξει στις πηγές αυτές.
Για την σύνταξη του καταλόγου βιβλιογραφικών πηγών απαιτούνται οι εξής πληροφορίες:
Ο/οι συγγραφέας/είς, ο τίτλος του βιβλίου, εργασίας κτλ, ο χρόνος ή η ημερομηνία έκδοσης, ο εκδότης (εκδοτικός οίκος ή περιοδικό) και η πόλη του εκδότη.
Όλες οι εν λόγω πληροφορίες περιλαμβάνονται στις πρώτες σελίδες κάθε βιβλίου, περιοδικού, μελέτης κτλ.
Η καταγραφή των πηγών στην βιβλιογραφία μιάς Πτυχιακής Εργασίας πρέπει να γίνεται με τον ακόλουθο τρόπο:
·         Περίπτωση Βιβλίου
Όνομα συγγραφέα (π.χ  Παπαηλίας, Θ.), έτος έκδοσης σε παρένθεση π.χ  (2006), τίτλος βιβλίου (υπογραμισμένος ή με πιό έντονα γράμματα-bold) π.χ  Παραδόσεις Πολιτικής Οικονομίας:Εισαγωγή στην Θεωρία των Τιμών και των Παραγωγικών Συντελεστών ή Παραδόσεις Πολιτικής Οικονομίας:Εισαγωγή στην Θεωρία των Τιμών και των Παραγωγικών Συντελεστών
Παράδειγμα 1:
Χρυσοχόου, Δ. (2003), Θεωρία της Ευρωπαικής Ενοποίησης, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα.
Παράδειγμα 2:
Mc Loughlin, B.J. (1973), Urban and Regional Planning:  A Systems Approach, Faber, London.
·         Περίπτωση Περιοδικού
Όνομα Συγγραφέα (π.χ. Mavridis, D.), χρονολογία π.χ (2004), τίτλος άρθρου (π.χ Intellectual Capital and its Impact on the Performance of Greek Listed Firms), τίτλος περιοδικού (υπογραμμισμένος ή με πιό έντονα γράμματα-bold) π.χ Επιθεώρηση Οικονομικών Επιστημών ή Επιθεώρηση Οικονομικών Επιστημών, αριθμός τεύχους π.χ  5, μήνας ή άλλη λεπτομέρεια ημερομηνίας π.χ 2ο εξάμηνο, σελίδες π.χ 159-176.
Παράδειγμα 1:
Vlachos, G.  (2001), The Choice of the Flung in the Light of Non-Complied Vessels, Archives of Economic History, No 2, pp 197-207.
Παράδειγμα 2:
Taylor, J. (1971), A Regional Analysis of Hidden Unemployment in Great Britain, 1951-1966, Applied Economics, pp. 291-303, 3.
·         Περίπτωση Κεφαλαίου σε Βιβλίο
Όνομα συγγραφέα, έτος έκδοσης σε παρένθεση, τίτλος κεφαλαίου, στο: όνομα συγγραφέα βιβλίου, τίτλος βιβλίου (υπογραμμισμένος ή με πιό έντονα γράμματα-bold), αριθμός σελίδων, εκδοτικόε οίκος, τόπος.
Παράδειγμα 1:
Gazon, E. (2001), Οι μετανάστες και η δημοκρατία, στο: Χ. Ναξάκης & Μ. Χλέτσος (επιμ.), Μετανάστες και Μετανάστευση: Οικονομικές, Πολιτικές, Κοινωνικές Πτυχές, σελ. 145-177, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα.
Παράδειγμα 2:
Friedman, J.  (1964),Regional Planning as a Field of Study, in Friedman J. and W. Alonso (eds), Regional Development and Planning, pp. 132-145, MIT Press, Mass.

Γενικώς, ο βιβλιογραφικός κατάλογος συντάσσεται με αλφαβητική σειρά με βάση το επώνυμο του συγγραφέα ή του πρώτου εξ’ αυτών (αν υπάρχουν περισσότεροι του ενός).
     4.6  Παραρτήματα
Άν ο συντάκτης της Πτυχιακής Εργασίας κρίνει ότι θα πρέπει να συμπεριλάβει σε συτήν στοιχεία επί των οποίων στηρίχθηκε κατά την εκπόνηση αυτής, όπως: νομοθεσία (π.χ διάφορα ΦΕΚ σε φωτοτυπία), οικονομικά στοιχεία της υπό μελέτη επιχείρησης (π.χ Ισολογισμοί, Καταστάσεις Αποτελεσμώτων Χρήσεως), ερωτηματολόγια  κτλ., τότε μπορεί να τοποθετήσει όλο αυτό το υλικό στο τέλος της Πτυχιακής Εργασίας, δηλαδή μετά και την βιβλιογραφία, σε ιδιαίτερο τμήμα αυτής με τον τίτλο Παράρτημα (ή Παρατήματα).


5.  ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΕΡΓΑ (ΒΙΒΛΙΑ, ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΕΠ. ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΚΤΛ)
Οι βιβλιογραφικές αναφορές που περιλαμβάνονται σε μιά εργασία αφορούν συνήθως σε:
·         Ιδέες που προέρχονται από άλλες εργασίες
·         Παραγράφους ολόκληρες που έχουν συμπεριληφθεί στο κείμενο της εργασίας, χωρίς αυτές οι παράγραφοι να είναι πιστή αντιγραφή των πρωτοτύπων
·         Παραγράφους που είναι πιστή αντιγραφή του πρωτοτύπου. Στην περίπτωση αυτή οι εν λόγω παράγραφοι πρέπει να είναι εντός εισαγωγικών
·         Πίνακες, διαγράμματα, χάρτες, εμπειρικά αποτελέσματα κτλ.


 Προσοχή: Απαγορεύεται αυστηρά οποιαδήποτε ακαδημαϊκή εργασία (όπως η Πτυχιακή Εργασία) να περιέχει αυτολεξί ή και παραφρασμένα αποσπάσματα άλλων βιβλίων, άρθρων κτλ χωρίς να αναφέρεται ρητά και με ακρίβεια η πηγή τους. Αν αυτό δεν συμβαίνει (δηλαδή αν συμπεριλαμβάνονται στην εργασία αποσπάσματα από δημοσιευμένα έργα τρίτων χωρίς αναφορά στην πηγή προέλευσής τους), τότε το γεγονός αυτό συνιστά αντιγραφή / λογοκλοπή (plagiarism) και, εκτός από κολάσιμο ποινικά, θεωρείται και μέγιστο ατόπημα για την ακαδημαική κοινότητα. Άρα, για την αποφυγή τέτοιου είδους περιπλοκών, θα πρέπει υποχρεωτικά όταν, στο πλαίσιο της Πτυχιακής Εργασίας, χρησιμοποιούμε οτιδήποτε (π.χ μιά ιδέα, μιά άποψη ενός τρίτου προσώπου ή ένα αυτούσιο ή παραφρασμένο κομμάτι από εργασία τρίτου) το οποίο δεν προέρχεται αποκλειστικά από εμάς να παραπέμπουμε στην πηγή προέλευσής του.
Οι αναφορές σε δημοσιευμένα έργα τρίτων γίνονται εναλλακτικά με έναν από τους ακόλουθους τρείς τρόπους:


      5.1 Υποσέλιδη Σημείωση
          Σε κάθε σελίδα της Πτυχιακής Εργασίας, όταν χρειάζεται να γίνει αναφορά σε δημοσιευμένο έργο (βιβλίο, άρθρο κτλ), τίθεται, στο συγκεκριμένο σημείο, παραπομπή υποσημείωσης και από κάτω στην ίδια σελίδα (footnote) υπάρχει η πλήρης βιβλιογραφική αναφορά, δηλ: Mavridis, D. (2004) Intellectual Capital and its Impact on the Performance of Greek Listed Firms,   Επιθεώρηση Οικονομικών Επιστημών, Τεύχος αρ. 5, 2ο εξάμηνο, σελίδες   159-176.
Εξυπακούεται ότι ο τρόπος παρουσίασης  της υποσέλιδης αναφοράς ακολουθεί τα αναφερόμενα στην προηγούμενη παράγραφο ανάλογα με το αν αυτή (η αναφορά) αφορά βιβλίο, επιστημονικό άρθρο κτλ.
Εάν χρειασθεί, πράγμα σύνηθες, να υπάρξει και άλλη (πέραν της πρώτης) αναφορά σε συγκεκριμένο βιβλίο. άρθρο κτλ., τότε κάθε υποσέλιδη σημείωση (εκτός της πρώτης που γίνεται σύμφωνα με τα παραπάνω) περιλαμβάνει το όνομα του συγγραφέα, τον τίτλο του βιβλίου, άρθρου κτλ και την σελίδα. Δηλαδή, με βάση το αμέσως προηγούμενο παράδειγμα: Mavridis D. Intellectual Capital and its Impact on the Performance of Greek Listed Firms, σελ. 161.
  5.2  Αναφορά μέσα στο κείμενο της εργασίας
      Όταν χρειάζεται να γίνει αναφορά σε δημοσιευμένο έργο, αυτή μπορεί να γίνει μέσα σε παρένθεση στο τέλος ή στα μισά της πρότασης ή της παραγράφου. Στην περίπτωση αυτή γράφουμε το όνομα του συγγταφέα (ή των συγγραφέων, αν είναι πολλοί) και την χρονολογία (π.χ  Παπαηλίας, 2006 ή Παπαηλίας και λοιποί , 2003.)
  5.3  Σύντομη ανάλυση της βασικής ιδέας ενός συγγραφέα μέσα στο κείμενο.
      Όπου χρειάζεται να γίνει αναφορά σε δημοσιευμένο έργο αλλά ο συντάκτης της Πτυχιακής Εργασίας κρίνει ότι θα ήταν καλύτερα να  αναφερθεί, με λίγα λόγια, στην βασική ιδέα του συγγραφέα του δημοσιευμένου έργου, ενεργεί ως εξής:
Παράδειγμα :
Ο Μc Loughlin (1973) υποστηρίζει ότι βασικό στοιχείο για τη διερεύνηση κάθε προβλήματος στο πλαίσιο του σχεδιασμού, αποτελεί η διαθεσιμότητα της πληροφορίας, δεδομένου ότι η πρόσβαση σε πληροφορία συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων και του πλαισίου μέσα στο οποίο θα υλοποιηθεί το αποτέλεσμα του σχεδιασμού.........
ή, ισοδύναμα,
Βασικό στοιχείο για τη διερεύνηση κάθε προβλήματος στο πλαίσιο του σχεδιασμού αποτελεί η διαθεσιμότητα της πληροφορίας, δεδομένου ότι η πρόσβαση σε πληροφορία συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων και του πλαισίου μέσα στο οποίο θα υλοποιηθεί το αποτέλεσμα του σχεδιασμού c Loughlin, 1973).
Προσοχή: Η χρησιμοποίηση οποιουδήποτε από τα τρία παρουσιαζόμενα παραπάνω συστήματα αναφορών σε δημοσιευμένα έργα, δεν απαλλάσσει από την υποχρέωση συμπερίληψης, στο τέλος της Πτυχιακής Εργασίας, βιβλιογραφικού καταλόγου (βλ. Παρ. 4.5 ανωτέρω).
6.    ΣΧΗΜΑΤΑ, ΠΙΝΑΚΕΣ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΤΛ
Όταν χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν στην Πτυχιακή Εργασία πίνακες, σχήματα, διαγράμματα που είτε έχουν δημοσιευτεί σε άλλες εργασίες ή βιβλία κτλ., ή στηρίζονται σε στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί, τότε πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται η πηγή προέλευσης των πινάκων κτλ αυτών.
Παράδειγμα:
     Διάγραμμα 1: Κατανομή Πληθυσμού Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στους Νομούς
    Πηγή: Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, 2001

7.    ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Η αξιολόγηση και βαθμολόγηση της εργασίας γίνεται λαμβάνοντας υπόψη το γραπτό κείμενο της και την παρουσίασή της από τους φοιτητές σε συνδυασμό με τις απαντήσεις που καλούνται να δώσουν στα μέλη της τριμελούς επιτροπής. Ενδεικτικά κριτήρια για την αξιολόγηση και βαθμολόγηση της εργασίας είναι τα ακόλουθα:
·         Πρωτοτυπία εργασίας -  Ύπαρξη πρωτογενούς ή δευτερογενούς έρευνας
·         Αναλυτική - κριτική ικανότητα φοιτητών.
·         Πλούτος Πηγών και Βιβλιογραφίας
·         Δομή εργασίας – Πληρότητα στην ανάπτυξη του θέματος
·         Επιμελημένη εμφάνιση και παρουσία της εργασίας
·         Προφορική παρουσίαση της εργασίας – Προφορική Εξέταση, Επαρκής γνώση του θέματος και της συναφούς επιστημονικής περιοχής

Next Post Previous Post Home

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls