Ιδρύεται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Το δρόμο προς το κοινοβούλιο παίρνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθώς ολοκληρώθηκε χτες, Πέμπτη, η ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση στο opengov.
Από εδώ και πέρα, αναμένεται να ενσωματωθούν κάποιες από τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί στη διαβούλευση και, σύμφωνα πηγές του ΑΠΕ, την ερχόμενη Τετάρτη το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή και τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου εξέφρασε, μιλώντας στο ΑΠΕ, την ικανοποίηση ότι στα σχόλια που έγιναν στη διαβούλευση δεν τίθενται βασικά ζητήματα υπό συζήτηση. «Είναι ένα ζήτημα, με το οποίο ασχολούμαστε επτά μήνες, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και αυτό φαίνεται και από τα σχόλια», ανέφερε το στέλεχος του υπουργείου. Άλλωστε, όπως έχει αναφέρει κατά καιρούς ο υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου, η συντριπτική πλειονότητα των ζητημάτων που έχουν προκύψει για τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και την ίδρυση του νέου πανεπιστημίου, έχουν λυθεί. Οι περισσότερες αντιδράσεις, πάντως, που κατεγράφησαν στη διαβούλευση, αφορούσαν τις σχολές και τα τμήματα (808 σχόλια) του νέου πανεπιστημίου και στην πλειονότητά τους διατύπωσαν το αίτημα αυτονομίας του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων και την αυτονομία του τμήματος Επιστημών Γραφιστικών Τεχνών και Συσκευασίας. Πολλές αντιδράσεις (283 σχόλια) κατέγραψε και το άρθρο 5, που αφορά στους φοιτητές. Το «ακανθώδες» ζήτημα της αναγνώρισης των πτυχίων των αποφοίτων προηγούμενων ετών φαίνεται ότι απασχολεί όσους σχολίασαν στο εν λόγω πεδίο, ζητώντας στην πλειονότητά τους, την αυτόματη αναγνώριση των πτυχίων όλων των προηγουμένων ετών, ως πτυχία πανεπιστημίου. Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου, τα ζητήματα αυτά, αλλά και όσα προέκυψαν από τη διαβούλευση, θα εξεταστούν, ώστε να διερευνηθεί ποια αιτήματα θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν -στο μέγιστο δυνατό βαθμό- και ποια όχι. Σημειώνεται, τέλος, ότι σήμερα πραγματοποιούν έκτακτη σύνοδο οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων, με θέμα τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και το εν λόγω νομοσχέδιο.
Θυμίζουμε την δήλωση του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου σχετικά με την αναγνώριση πτυχίων φοιτητών παλαιότερων ετών:
Συγκεκριμένα ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου δήλωσε τα εξής: «Όσοι εισαχθούν από το 2018-2019 στο νέο ΑΕΙ, θα αποκτήσουν σαφώς πανεπιστημιακό πτυχίο. Όσοι φοιτητές σπουδάζουν ήδη, θα έχουν τη δυνατότητα είτε να λάβουν πτυχίο ΤΕΙ, είτε λαμβάνοντας επιπλέον μαθήματα, να αποκτήσουν πτυχίο ΑΕΙ (Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής). Αυτό είναι κάτι που θα αποφασίζει κάθε τμήμα ξεχωριστά. Ωστόσο, για όσους αποφοίτησαν πριν χρόνια από τα δύο Τεχνολογικά Ιδρύματα, δεν μπορούμε να πλέον να ρυθμίσουμε με σχετική διάταξη τα πτυχία τους. Είναι κάτι που το σκεφτήκαμε, αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα πλέον. Θα παραμείνουν λοιπόν, ως έχουν. Και ουσιαστικά, η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα σε απόφοιτο για παράδειγμα, του τμήματος Ηλεκτρολογίας του ΤΕΙ Αθήνας από εκείνον του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, θα είναι το κύρος του πτυχίου. Γιατί κατά τα άλλα, τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι τα ίδια (επιπέδου 6) και σαφώς, η αντίστοιχη ζήτηση στην αγορά εργασίας».
Πηγή: Foititikanea.gr